Buurtbemiddeling

Het is soms moeilijk om buren aan te spreken op gedrag dat u hinderlijk vindt. Komt u er zelf niet uit met de buren? Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek kan de helpende hand bieden. Bij Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek helpen onafhankelijke en speciaal opgeleide vrijwilligers u en uw buren om weer met elkaar in gesprek te komen. En goede afspraken te maken. Dit werkt het best in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. De gemeente, corporatie of politie kan u door verwijzen naar Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek. Of neem zelf rechtstreeks contact met ons op.

Wilt u meer weten of heeft u vragen?

Dát is makkelijk praten!

Even die overlast van uw buren oplossen. Makkelijk praten? Zeker! Wij helpen u een handje op datismakkelijkpraten.nl

vlog Mouncef

Goede buren, betere buurten

Goed contact met de buren vinden veel mensen belangrijk. Houd daarom rekening met uw buren. U wilt ook dat ze rekening houden met u. Meestal gaat het prima, maar soms is naast elkaar wonen lastig. Zeker in de zomer, als iedereen vaker buiten is en de buren goed hoorbaar zijn. Een rokende barbecue, luidruchtige gasten, gillende kinderen. Soms is dat een probleem. Gelukkig kunt u daar zelf veel aan doen.

Praat met uw buren
Buren willen uw woonplezier niet bederven. Ze weten vaak niet eens dat zij u storen. En als u niets zegt, gaat de overlast door. Ga daarom op tijd in gesprek, want kleine irritaties kunnen groter worden als u er niet over praat. Bovendien leert de ervaring dat snel actie ondernemen door een vriendelijk gesprek met de buren, erger kan voorkomen.

Tips voor een gesprek met uw buren:
• Zorg dat u weet wat u wilt zeggen. Schrijf van te voren op waar u last van heeft en wat u de buren wilt vragen.
• Vertel uw buren dat u wilt praten en zoek een moment dat jullie allebei uitkomt.
• Vertel rustig en kort waar u last van heeft, aan de hand van voorbeelden. En wat de gevolgen daarvan voor u zijn (bijvoorbeeld dat u niet kunt slapen). Vraag uw buren wat ze daarvan vinden en luister naar het antwoord.
• Vraag of de buren misschien ook last hebben van u. Luister naar elkaar en probeer u te verplaatsen in uw buren. Als u iets niet begrijpt, vraag dan naar het hoe en waarom.
• Zoek samen naar oplossingen, van alleen maar klagen wordt niemand wijzer. Als u zich in elkaars standpunten verdiept, is de kans op een oplossing groter.
• Maak duidelijke en realistische afspraken met elkaar en zorg dat u in gesprek blijft, ook als het niet meteen lukt om een oplossing te vinden.
• Voorkom ruzie. Wanneer dat toch gebeurt, probeer het dan zo snel mogelijk bij te leggen.

Goede sfeer

Wilt u een goede sfeer in de buurt? Onderneem samen activiteiten die de buurt leuker maken en mensen nader tot elkaar brengen. Zoals de nationale Burendag. Die wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september georganiseerd door het Oranjefonds. Op www.burendag.nl vindt u meer informatie.

Liever een goede buur..

Als uw buren zien dat u rekening met ze houdt, zullen ze ook eerder rekening met u houden.

• Licht buren vooraf in over een feestje of een verbouwing, zodat ze zich erop in kunnen stellen.
• Verwijs uw eigen bezoek naar de gemeenschappelijke parkeerplaats.
• Niet toeteren bij een laat afscheid.
• Neem pakjes voor elkaar aan en geef ze bij thuiskomst meteen aan de buren.
• Zet af en toe ook de kliko van de buren even bij hun woning terug.
• Hondeneigenaren ruimen de poep van hun huisdier op.
• Onbekend maakt onbemind: maak kennis met de nieuwe buren voor een goede verstandhouding.
• De buren gedag zeggen en een praatje maken draagt bij aan een prettige sfeer in uw buurt.

Belangrijke telefoonnummers

Politie algemeen/spoed: 0900 88 44 / 112
Meld misdaad anoniem: 0800 70 00
Gemeente Sittard-Geleen: 14046
Wonen Limburg: 088 3850 800
Woonpunt: 088 0506 070
Zaam Wonen: 046 420 3535
ZOwonen: 046 420 9600

Buurtbemiddeling WM is een samenwerking tussen de gemeenten, woningcorporaties en politie in de Westelijke Mijnstreek en wordt uitgevoerd door Partners in Welzijn.