Interesse om zelf gezinsassistent te worden en wat is de rol?


Gezinnen met verschillende problemen zien vaak tal van professionals. ‘Ik sta naast je’ maakt het verschil door juist een ‘gewoon’ iemand aan het gezin te koppelen. Iemand die niet vanuit een beroepsmatige, maar vanuit een informele en zelfs vriendschappelijke optiek zo’n gezin bijstaat.

Waarmee kan een gezinsassistent een gezin ondersteunen?

Een vrijwillige gezinsassistent kan een gezin op verschillende manieren ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gezelschap: een kop koffie of thee dringen, samen ‘eenvoudige’ leuke dingen doen: een wandeling maken, naar de kinderboerderij met de dieren knuffelen, samen cakejes bakken, een film kijken of een spelletje spelen.
  • Emotionele ondersteuning: ‘gewoon’ een goed gesprek of een hand op de schouder.
  • Informatie en advies over opvoeding aan ouders: een luisterend oor, meedenken, tips geven en – indien nodig – doorverwijzen naar relevante instanties.

Gezinsassistent

Een gezinsassistent is een soort maatje. De band tussen beiden is gebaseerd op gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Daarom zoeken we vrijwilligers die zich voor langere tijd willen verbinden aan dit initiatief en die tijd hebben om regelmatig het gezin te bezoeken. Over de invulling van de contacten maak je zelf afspraken met het gezin.

  • Een gezinsassistent is weliswaar een vrijwilliger, de ondersteuning is allerminst ‘simpel’. Partners in Welzijn vindt het daarom belangrijk dat we jou zo goed mogelijk ondersteunen.
    Je krijgt een persoonlijke coach. Dit is een pedagogisch medewerker van Partners in Welzijn. Hij of zij staat je bij met raad en daad; telefonisch, via e-mail of bijvoorbeeld WhatsApp, maar ook persoonlijk tijdens face-to-face gesprekken. Als je vragen hebt kun je altijd op hem/haar terugvallen.
  • We organiseren regelmatig bijeenkomsten waarbij we aandacht besteden aan een breed scala aan onderwerpen. Zo leer je bijvoorbeeld van ervaringen van andere vrijwilligers, krijg je antwoorden op je vragen, maar je krijgt ook tips om jouw rol als vrijwilliger goed te kunnen vervullen.
  • Je krijgt een vrijwilligerscontract van Partners in Welzijn. Hiermee val je onder onze WA-verzekering.
  • In verband met veiligheid vragen we een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Als je die nog niet hebt regelen wij dat.

Meer weten of aanmelden

Heb je interesse om zelf gezinsassistent te worden? Neem dan gerust contact met ons op. In principe vormt de behoefte van een gezin – de vraag – het uitgangspunt bij de zoektocht naar een vrijwilliger. Het kan dus voorkomen dat we jou niet direct kunnen ‘matchen’.
Uiteraard kun je ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie.

 
//]]>