Hoe gaan we te werk?


Ieder gezin is anders. Voor elk gezin gaan we op zoek naar een passende gezinsassistent. Dat is maatwerk en daarbij gaan we niet over één nacht ijs. Vergelijk het met het zoeken van een medewerker voor een functie. Is een kind een echte dierenliefhebber? Dan gaan we op zoek naar een vrijwilliger met een hond, konijnen of misschien wel een paard. Mist een tiener een vader in zijn leven die af en toe een balletje met hem wil trappen? Dan gaan we op zoek naar een sportieve voetbalfan. Los van de inhoud van de ondersteuningsbehoefte, zoeken we bovenal iemand waarmee het klikt.

Stap 1: Aanmelden en beoordelen vraag

Iedereen kan een gezin aanmelden voor ondersteuning vanuit ‘Ik sta naast je’. Gezinnen kunnen dit zelf doen en met toestemming kunnen ook andere partijen dit doen.

Werk je bijvoorbeeld bij het team jeugd, de WMO of ben je maatwerker bij de gemeente Sittard-Geleen, werk je bij het Centrum Jeugd en Gezin, bij Partners in Welzijn óf bij een (jeugd)zorgaanbieder en wil je een gezin aanmelden voor ondersteuning vanuit ‘Ik sta naast je’? Stuur dan een email naar: ikstanaastje@piw.nl en dan nemen wij contact met je op. Gezinnen kunnen zich op deze manier ook zelf aanmelden.

Stap 2Kennismaken met het gezin

Ieder gezin is anders. We willen eerst een goed beeld krijgen van de situatie en de behoeften van het gezin. Die vraag is het uitgangspunt. Wat is de samenstelling van het gezin? Hoe ziet het netwerk – familieleden, vrienden, buren – eruit? Welke problematieken spelen er? Welke hulpverleners zijn er bij dit gezin betrokken? Maar bovenal… met welke ‘gewone’ dingen kan een gezinsassistent dit gezin ondersteunen?

Stap 3: Bepalen zoekprofiel en zoekacties

Voor elk gezin gaan we op zoek naar een passende gezinsassistent. Op basis van de in stap 2 gemaakte inventarisatie stellen we een vrijwilligers-profiel op. Ook maken we een plan voor de werving. Zoeken we binnen ons het eigen netwerk? Zetten we social media in? Plaatsen we wellicht een advertentie?

Stap 4: Zoeken van de gezinsassistent

Op basis van het gemaakte plan start onze zoektocht naar een goede gezinsassistent. We kunnen geen garantie bieden dat we iemand vinden en ook niet aangeven hoe snel dit lukt.

Stap 5: Kennismaking en ‘klik’gesprek

Hebben we iemand gevonden die past bij de ondersteuningsvraag, dan stellen we de gezinsassistent in spe en het gezin aan elkaar voor. Zoals gezegd, het is belangrijk dat er een klik is tussen beiden.

Stap 6: Bijstellen afspraken

Een kennismakingsgesprek geeft een aardige indruk, maar je ontdekt pas echt of het klikt tussen mensen als ze elkaar gedurende langere tijd leren kennen. Daarom volgen we de match en stellen waar nodig samen de afspraken bij.

 
//]]>