Uw kind heeft de peuterleeftijd bereikt.
Er is een nieuwe fase aangebroken. Lopen, praten, klimmen en huilen, gillen, slaan: het hoort er allemaal bij. De ontwikkeling gaat snel en dat vraagt niet alleen veel van het kleine mensje, maar ook van u als opvoeder. We kunnen ons voorstellen dat u met iemand wilt schakelen over hoe om te gaan met verschillende leeftijdsfases of andere vragen heeft zoals:
• Mijn peuter schreeuwt en huilt vaker. Ik weet niet hoe ik hiermee moet omgaan.
• Mijn peuter is nog niet zindelijk. Hoe stimuleer ik dit?
• Mijn peuter zit aan zijn/haar geslachtsdeel.
• Ik weet me geen raad met het gedrag van mijn peuter.
• Waar kan ik mijn peuter heenbrengen als ik de kinderopvang niet kan bekostigen?
• Is het normaal dat mijn peuter niet met andere kinderen speelt?
• Mijn peuter heeft problemen met slapen. Ik ben erg moe. Kan ik hier iets aan doen?
• Ik twijfel of ik mijn peuter naar de peuterspeelzaal moet brengen.
• Bij de kinderopvang valt mijn peuter op qua gedrag. Ik merk dit thuis niet. Wat nu?
• Ik heb geen vangnet. Waar kan ik mijn peuter naartoe brengen?
Wij staan voor u klaar
-
Jeugd- en gezinswerk/ schoolmaatschappelijk werk
Partners in Welzijn werkt actief met jeugdigen en (toekomstige) gezinnen. Onze 'jeugd- en gezinswerkers' worden ook schoolmaatschappelijk werkers genoemd. Wij werken - waar nodig - samen met de jeugdpsychologen en jongerenwerkers. We vormen een belangrijke schakel in het voorkomen van en het opschalen naar zwaardere (jeugd)zorg. Preventie (vroegtijdig handelen om te voorkomen dat) vindt plaats door het geven van informatie en tips aan (toekomstige) opvoeders over allerlei opvoedthema’s. Dit doen we in de vorm van onder andere nieuwsflitsen, webinars, bijeenkomsten, trainingen, en de website van Opgroeienin046 (zie hieronder voor 'handige links').
Ook als (jong/ samengesteld) gezin of alleenstaande opvoeder met een peuter kunt u met vragen, zoals bovenaan de pagina genoemd, terecht bij onze schoolmaatschappelijk werkers. Wij gaan met u in gesprek en brengen u zo nodig in contact met andere organisaties in de buurt die u kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld het consultatiebureau. In het consultatiebureau zit team Jeugdgezondheidszorg (zie 'handige links'). Zij volgen de gezondheid, ontwikkeling en groei van uw kindje. U krijgt van hen gratis advies en medische zorg voor uw kind vanaf de geboorte tot 4-jarige leeftijd.
-
Sociaal plein, Open inloop, Wijk Informatie Punt
Woont u in Sittard, Geleen of Born en omstreken? Kom dan langs bij het Sociaal Plein bij u in de buurt.
Woont u in de gemeente Beek? Kom dan langs tijdens de Open Inloop bij u in de buurt.
Woont u in de gemeente Stein? Kom dan langs bij het Wijk Informatie Punt bij u in de buurt.
U bent welkom met ál uw vragen. Op diverse dagen op verschillende locaties en op vaste tijden zijn inloopmomenten georganiseerd. Ook als u behoefte heeft aan een kopje koffie, een praatje of als u geïnteresseerd bent in vrijwilligerswerk, dan bent u van harte welkom!
-
Handige links
Aanvullende informatie die voor u wellicht interessant is, kunt u lezen op:
• Consultatiebureau - locaties Zuid-Limburg
• Opgroeienin046
• MIK Kinderopvang
• Spelenderwijs
Nieuws
-
Week van de Mediawijsheid
Kinderen groeien op in een wereld vol media. Hoe kunnen ouders/verzorgers hiermee omgaan? En welke media-onderwerpen komen ouders/verzorgers tegen in de opvoeding? Tijdens de Week van de Mediawijsheid van 10 t/m 17 november is er extra aandacht voor dit alledaagse thema.
Lees meer